Multiplayer Racebaan

Marble racer
Multiplayer racebaan
Mario Kart

Wanneer je Scratch installeert krijg je er gelijk een aantal leuke voorbeelden bij. Van deze voorbeelden kun je ook leren hoe Scratch werkt. En ze bieden inspiratie om op door te bouwen. Met een beetje moeite en een goed idee kun je een simpel voorbeeld uitbreiden tot een volledig spel.

Een voorbeeld als basis

Om de voorbeelden te vinden ga je naar 'Bestand' in het menu. Vervolgens kies je 'Openen' → 'Voorbeelden'. Hieronder heb ik doorgebouwd op 'MarbleRacer uit de map 'Games'.

In MarbleRacer stuur je een knikker over een racecircuit. Het spel houdt bij hoe lang je over een ronde doet. Het is natuurlijk de bedoeling om in zo kort mogelijke tijd de ronde te voltooien.

Multiplayer racebaan

In je eentje spelen is wel leuk. Je kan dan om beurten een rondje racen. Of je vrienden vertellen hoe snel jij de Marble Racer uitspeelt. Maar nog veel leuker is het om tegelijk te racen. Ik heb het spel daarom uitgebreid naar eeen 2-speler variant. Omdat ik toch bezig was heb ik gelijk maar wat leukere plaatjes uit de Scratch bibliotheek gebruikt.

Mario Kart in Scratch

De 2-speler racebaan werkt prima, maar daarmee was ik nog niet tevreden. Zou het niet fantastisch zijn om één van de populairste race spellen op de computer na te maken? Dat vraagt echter nog wel wat meer werk. Ik heb de juiste plaatjes op internet opgezocht. Die heb ik bijgewerkt voor Scratch. En ook heb ik de scripts verder uitgebreid en aangepast.

Na een paar middagen knippen/plakken, scripten, tekenen en testen is er resultaat. Mario Kart! Speelbaar voor 2 personen in Scratch.

Grenzeloze fantasie

Maar ook nu is het spel nog niet 'compleet'. Er kunnen nog allerlei dingen worden toegevoegd, zoals:

  • Meerdere racers en de mogelijkheid om te kiezen

  • De blokken met power-ups

  • Meerdere circuits, zodat je een heel toernooi kan racen.

Dit voorbeeld is bedoeld om aan te geven wat je allemaal met Scratch kunt bereiken als je er even voor gaat zitten en echt werk maakt van je projecten. Kijk eens rond tussen de meegeleverde voorbeelden. Je ontdekt vast wel een project dat jou inspireert om iets groters te bouwen.

BijlageGrootte
5 MarbleRacer.sb40.3 KB
multiplayer racebaan.sb99.68 KB
Mario Kart racebaan.sb473.19 KB