Scratchdag met Scratch 2.0

 

Scracthdag 18 mei 2013

Dit jaar kun je terecht in drie steden: Amsterdam, Almere en Haarlem.

In Amsterdam zijn we voor de derde keer te gast in de mooie jeugdafdeling van de OBA op het Oosterdokseiland. Nog nooit gescratcht? Welkom, we helpen je snel op weg. Al wat ervaring? Kom, laat ons zien wat jij met Scratch doet en vraag ons hoe je verder kunt. Benieuwd hoe je de computer met de buitenwereld kunt laten samenwerken? Probeer de shrimp, het picoboard, een makeymakey.

Wil je dansen met een kat? Dankzij Kinect2Scarcth programmeer je in een handomdraai je ideale danspartner! Let op: in Amsterdam kun je zonder aanmelden de hele dag langskomen, voor Almere en Haarlem is aanmelding gewenst.

 

Scratch 2.0

Het wachten is voorbij. Vanaf 9 mei 2013 is Scratch volledig online te gebruiken. Met een mooier tekenprogramma, met nieuwe mogelijkheden zoals klonen en waarnemen van beweging met de webcam, met de mogelijkheid nieuwe eigen blokken te maken, met … teveel om op te noemen.

De oude Scratch 1.4 blijft gewoon werken, en de programmeurs bij het MIT willen de 2.0 versie ook geschikt maken voor tablets en als los programma.

En de primeur van lesmateriaal voor Scratch 2.0 gaat naar Paul Koning. Nu nog in het Engels, maar dat wordt beslist beter, hoe nou je Super Mario in Scratch 2.0

 

Nederlandstalig Scratchboek

De Amerikaan Ron Ford schreef het Nederlandse boek Leren programmeren met Scratch. Dankzij een Engelse uitgever kun je het nu overal krijgen. Het boek gaat uit van een kind dat zelfstandig leert programmeren met Scratch. Alle stappen worden heel rustig uitgelegd en het geheel is geweldig geïllustreerd. Zeker scholen die geen tijd hebben les te geven over programmeren zouden een aantal exemplaren in hun mediatheek moeten neerzetten.

 

Victorie Boogie Woogie

Wat ons betreft had Sergio gewonnen met zijn goed doordachte dertig blokjes Scratch. Code die je aan een kind èn haar opa kunt uitleggen. Bij de wedstrijd van setup.nl resulteerde het een eervolle vermelding. Overigens zit er een geniepige bug in de online presentatiie, de draaiing gaat heel soms fout, dat vraagt om een remix!

 

Scarcthbox

De Scratchbox is af. Een kast zo groot als de Pong kasten van weleer speelt met genoegen als je Scratch projecten. Tenminste, als je voor de besturing genoeg hebt aan de cijfers 0, 1, 2 … 9. Komt dat zien en probeer je eigen game tijdnes Scratchdag in de OBA.

 

Scratch Connecting Worlds

Deze zomer voor het eerst buiten Amerika een internationale conferentie over Scratch. Vrijwilligers van Scratchweb zijn zeer betrokken bij de organisatie. Er komen een kleine 100 sprekers uit 20 landen. Daaronder de dertienjarige Jacob Weinbren die zal spreken over zijn belevenissen met de Scratchclub die hij vier jaar geleden op zijn eigen school begon. Maar ook de bijna rocksterren Dan Garcia en Brian Harvey die op Berkeley de leergang The Beauty and Jopy of Computing geven. Uit Japan komen poppen die geprogrammeerd zijn  met Scratch. Het is in Barcelona van 25 tot 27 juli, volgens ons de reis op zich waard, hetgeen niet wegneemt dat het ook prima met vakantie is te combineren.

 

Netwerk

Stichting Scracthweb stelt zich op lange termijn tot doel computational skills tot gewoon onderdeel van Nederlands onderwijs te maken. Naast wat uithoudingsvermogen is het dan ook belangrijk samen te werken met anderen. Het afgelopen half jaar is er gesproken met bijvoorbeeld Robocup, CMA, Kennisnet, Stichting Techniekpromotie, Klankspeeltuin, Festival of Games en anderen.