Scratch - Create Your World

Aan de vooravond van de tweejaarlijkse Scratch conferentie Create Your World hier de tweede nieuwsbrief van Scratchweb. We hopen dat jullie een heerlijke zomer hebben en voor daarna: happy Scratching!

Onze man in Boston

Een van de oprichters van Scratchweb, Joek van Montfort, is naar de conferentie en hoopt daar naast het opdoen van allerlei inspiratie ook de band met de ontwikkelaars van Scratch te verstevigen. Wordt het EricR, KarenB, MitchR of helemaal iemand anders, volg het in dit artikel op onze site.

Muizen Vangen

Montessoribasisschool De Eilanden had een subsidie ontvangen om met ons lesmateriaal te ontwikkelen. Het door ons gemaakte spel is wel beproefd en smaakt naar meer. Een van de leerlingen suggereerde dat we een rijdende kast maakten vol met kaarten (en dan meteen ook maar de laptops erin). Iedereen kan Muizen Vangen downloaden en stapsgewijs een complete game bouwen.

Scratchdag 2012

Sisiorange heeft twee videoreportages gemaakt die op Scratchweb zijn te zien. Op ons YouTube-kanaal is meer footage te zien, bijvoorbeeld Michael die heerlijk muziek stond te maken met een vierregelig Scratch programma.

CoderDojo

De gratis Scratch workshops die wij sinds december 2010 in de Amsterdamse buurtkamer Parlarie geven waren geïnspireerd door Dave Eggers' 826 Valencia. Ons was de opkomst van een nieuw fenomeen ontgaan: de CoderDojo. De Ierse minister van onderwijs heeft de ambitie de komende jaren er 3000 te starten in Ierland, te beginnen in het Ierse parlement. Daartoe had hij de parlementariers opgeroepen in de vakantie hun kinderen mee te nemen naar het werk zodat ze daar in een CoderDojo kennis konden maken met allerlei vormen van programmeren. In Nederland zijn in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam drie CoderDojos in oprichting. Wij hebben Parlarie als vierde aangemeld. Nu maar hopen dat onze (toekomstige) minister van onderwijs er ook zijn licht komt opsteken.