ScratchJr is een programmeertaal voor beginners die aanmoedigt tot creativiteit en expressie en kinderen van vijf tot zeven jaar in staat stelt hun eigen interactieve projecten te bedenken met behulp van programmeren. Met behulp van ScratchJr kunnen kinderen programmeer-blokken aan elkaar vastklikken om karakters te laten bewegen, springen, dansen en zingen. Ze kunnen veranderingen aan-brengen in het uiterlijk van hun karakters, eigen achtergronden ontwerpen, hun eigen stem en geluiden toevoegen en zelfs foto’s van zichzelf – en vervolgens de programmeerblokken gebruiken om hun karakters tot leven te brengen.
 
ScratchJr werd geïnspireerd door de populaire programmeertaal Scratch (scratch.mit.edu), die wordt gebruikt door miljoenen jonge mensen (van 8 jaar en ouder) over de hele wereld. Wij hebben met ScratchJr een nieuwe interface en programmeertaal ontworpen die aansluit bij het cognitieve, persoonlijke, sociale en emotionele ontwikkelingsniveau van jongere kinderen.
ScratchJr is beschikbaar als een gratis app voor zowel IPad als Android tablets. Voor meer informatie over ScratchJr, bekijk scratchjr.org.
Waarom hebben we ScratchJr gemaakt?
Wij zien programmeren (coderen) als een nieuw soort geletterdheid. Net als schrijven, helpt programmeren je om je denken te structureren en uiting te geven aan je ideeën. In het verleden werd programmeren beschouwd als te moeilijk voor de meeste mensen. Maar wij denken, dat programmeren voor iedereen mogelijk is net als schrijven.
Terwijl jonge kinderen programmeren met ScratchJr leren ze hoe ze dingen kunnen ontwerpen en zichzelf kunnen uiten met behulp van de computer, in plaats van alleen maar te reageren op door anderen bedachte software. Kinderen leren stap voor stap te denken, te onderzoeken hoe het zit met oorzaak en gevolg, en ze leren vaardigheden op het gebied van ontwerpen en problemen oplossen. Tegelijk leren ze binnen een zinvolle en motiverende context met rekenen en taal bezig te zijn. Kinderen die werken met ScratchJr leren niet alleen om te programmeren, maarprogrammeren ook om te leren.
 
Wie heeft ScratchJr gemaakt?
ScratchJr is een samenwerking tussen de Developmental Technologies (DevTech) Research Group aan het Eliot-Pearson Department of Child Study en Human Development van Tufts University (geleid door Marina Umaschi Bers, met bijdragen van Amanda Strawhacker, Claire Caine, Louise Flannery, Elizabeth Kazakoff, en Dylan Portelance), the Lifelong Kindergarten group van het MIT Media Lab (geleid door Mitchel Resnick, met bijdragen van Chris Garrity, Tim Mickel, Carl Bowman, Champika Fernando, Natalie Rusk, Sayamindu Dasgupta, en Chris Graves), en de Playful Invention Company (geleid door Paula Bontá en Brian Silverman, met bijdragen van Jack Geddes en Adrian Gabriel). De Android versie van ScratchJr is geïmplementeerd door Two Sigma (geleid door Mark Roth, met bijdragen van Kevin Hu), met inbreng van Benesse Corp.
De tekeningen en illustraties voor ScratchJr zijn gemaakt door HvingtQuatre Company (geleid door Julien Gelifier en Adrien Valesa), Sarah Thomson, Peter Mueller, en Jillian Lombardi. Paula Aguilera van het MIT Media Lab produceerde de ScratchJr video. We willen ook iedereen bedanken die participeerden in de beta-test communities voor iPad en Android, met name Sergio Antolinez, Vandendaele Didier, en Sjoerd Dirk Meijer.
 
Wie Heeft Geholpen met het Vertalen van ScratchJr?
ScratchJr werd vertaald in het Spaans door Teresa Martínez Pérez, childhood education student; Marta Bonet Garrosa, Manuela Lara Lara, en Lidia Piñeiro Cordero, van Editorial Santillana; Sergio Antolinez, CEO of Tecnoaprendo; en Luisa María Palacios Maroto.
 
Wie ondersteunde ScratchJr?
Het ScratchJr project heeft veel financiële steun gekregen van de National Science Foundation (NSF DRL-1118664), Scratch FoundationLEGO FoundationBritish Telecommunications, en Adobe Systems.
Als je blij bent met deze gratis app overweeg dan alstublieft om een donatie te doen aan de Scratch Foundation (www.scratchfoundation.org), een nonprofit organisatie die zorgt voor voortdurende ondersteuning voor ScratchJr. We waarderen donaties van elke omvang, groot en klein.
 
Platinum supporters van de ScratchJr Kickstarter campagne: Jeremy Deutsch, Kenneth Ehlert, Catherine Greenspon, Mark Loughridge, JoAnn Gantz Bendetson, and Shirley Resnick.