Brian Harvey

vee

Eind oktober was Brian Harvey in Amsterdam als genodigd spreker van Splash.con, een grote conferentie. Hij was al een aantal dagen eerder in de stad hetgeen de kans bood een gastles te organiseren voor 30 kinderen van de CoderClass van Metis Montessori Lyceum.

Brian is al ruim veertig jaar actief in het onderwijzen van informatica. Met toegankelijke gereedschappen als Logo en Scratch maakt hij harde onderwerpen toegankelijk, in het bijzonder het gedachtegoed van Structure and Interpretation of Computer Programs. Meteen bij de eerste release van Scratch heeft hij voorgesteld een paar dingen toe te voegen zodat Scratch ook op de universiteit gebruikt kon worden. Daar zag het Scratch team meer nadelen dan voordelen in en stelde voor dat hij zijn ideeen in een eigen versie van Scratch zou invoeren. Dat resulteerde in BYOB, "build your own blocks", dat inmiddels is doorontwikkeld als webapplicatie Snap!

Snap is op Berkeley onder meer gebruikt voor een cursus informatica voor niet-informatici: beauty and joy of computing. Datzelfde materiaal wordt gebruikt voor een docentenopleiding en is onder CC licentie compleet beschikbaar.

Voor het Metis had Brian een les recursie voorbereid, een krachtig idee dat ingewikkelder lijkt dan het is. Denk daarbij aan een boom als een stam met daarop twee kleinere bomen, en die kleinere bomen zijn dus ook weer een (kleinere) stam met daarop twee (nog kleinere) boven. En, heel belangrijk, dit gaat niet eindeloos door, maar wordt afgeloten door een basisgeval: bij een boom mooi te visualiseren als blaadjes.

Zelf doen? Dat kan met deze instructie die je gebruikt voor een project binnen Snap.

Zien hoe Brian het ongeveer deed? Bekijk onderstaande video van zijn directe collega Dan Garcia.