Badeendjes maken wereldreis

Bovendien kon niemand toen vermoeden dat de  vloot van plastic eenden enorm zou bijdragen aan ons begrip van oceaanstromingen, alsmede onze kennis over plastic vervuiling in oceanen
 

Sinds die legendarische dag in 1992, toen de container overboord ging, dobbert de kolonie gele eenden de  halve wereld rond. Sommigen zijn aangespoeld op de kust van Hawaï, Alaska, Zuid-Amerika, Australië en de Pacific Northwest, anderen zijn gevonden bevroren in Arctische ijs. Weer anderen hebben een of andere manier hun weg weten te vinden tot in Schotland en Newfoundland, in de Atlantische Oceaan.

De charismatische duckies zijn zelfs gedoopt met een naam, de “Friendly Floatees,” door toegewijde volgelingen die hun vorderingen gevolgd door de jaren heen.

“Ik heb een website die mensen gebruiken om mij foto’s van de eenden ze vinden op de stranden over de hele wereld”, aldus Curtis Ebbesmeyer, een gepensioneerde oceanograaf en Floatee liefhebber. “Ik ben in staat om snel te zien of ze van deze partij. Het laatste bericht kwam uit de UK. Een foto van het eendje werd mij toegezonden door een vrouw in Schotland.”

Les 1: Laat een eendje dobberen in de zee. Kan hij ook je naam zeggen?