China verbiedt Scratch, de programmeertaal van MIT voor kinderen

Rita Liao

China’s enthousiasme om kinderen te leren coderen wordt geconfronteerd met een nieuw obstakel nu organisaties en studenten een essentieel hulpmiddel verliezen: de programmeertaal Scratch die is ontwikkeld door de Lifelong Kindergarten Group van het MIT Media Lab.

Internetgebruikers in China hebben geen toegang meer tot de website van Scratch. Greatfire.org, een organisatie die internetcensuur in China controleert, laat zien dat de website al op 20 augustus voor 100% geblokkeerd was, terwijl een Scratch-gebruiker het verbod op 14 augustus markeerde .

Bijna 60 miljoen kinderen over de hele wereld hebben de visuele programmeertaal van Scratch gebruikt om spelletjes, animaties, verhalen en dergelijke te maken. Dat geldt ook voor studenten in China, dat een goudkoorts naar vroege codering ziet, terwijl het land probeert zijn 200 miljoen kinderen om te zetten in tech-talenten van wereldklasse.

Bij de laatste telling is 5,65% of 3 miljoen van de geregistreerde gebruikers van Scratch gevestigd in China, hoewel het bereik groter is dan de figuur doet vermoeden, aangezien veel Chinese ontwikkelaars derivaten hebben gebouwd op basis van Scratch, een open-source software.

 
Chinese kinderen volgen een computerklas

Projects on Scratch bevat “veel vernederende, neppe en lasterlijke inhoud over China”, waaronder het plaatsen van Hong Kong, Macau en Taiwan in een vervolgkeuzelijst met “landen”, meldde een door de staat gerund nieuwskanaal op 21 augustus.

Het artikel voegde eraan toe dat “elke dienst die informatie verspreidt in China” moet voldoen aan de lokale voorschriften, en dat de website en het gebruikersforum van Scratch in het land zijn gesloten.

De Scratch-editor, die coders claimt in elk land ter wereld en beschikbaar is in meer dan 50 talen, kan worden gedownload en offline worden gebruikt. Dat betekent dat Chinese gebruikers die de software hebben geïnstalleerd, deze voorlopig kunnen blijven gebruiken. Het is onduidelijk of de beperking zich zal uitstrekken tot en de toekomstige versie-updates van de software zal belemmeren.

Het Scratch-team is niet direct bereikbaar voor commentaar. Het verbod in China zal, indien bewezen permanent, waarschijnlijk steun opleveren voor vervangingen van eigen bodem.

“Scratch wordt in China op grote schaal gebruikt door studentgebruikers. Binnen scholen wordt het gebruikt in veel officiële leerboeken over informatietechnologie voor basisschoolleerlingen, ”zegt Anqi Zhou, CEO van Dream Codes True uit Shenzhen , een programmeer-startup die zich richt op kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs. “Er zijn veel codeerwedstrijden voor kinderen die Scratch gebruiken.”

Inderdaad, de infiltratie van Scratch in het openbare schoolsysteem was wat de Chinese autoriteit aanvankelijk had gealarmeerd. Een artikel dat op 11 augustus werd gepubliceerd over een op jongeren gerichte staatsuitlaat, werd vernietigd :

“Platformen zoals Scratch hebben een groot aantal jonge Chinese gebruikers. Dat is precies waarom het platform zelfdiscipline moet oefenen. Door de vrije stroom van anti-China en separatistische vertogen toe te staan, zal dit de gevoelens van het Chinese volk schaden, de rode lijn van China overschrijden en de toekomstige generatie van China vergiftigen. “

De kop van het artikel verwoordde de houding van Peking ten opzichte van geïmporteerde technologieën, inclusief degene die open-source zijn en bedoeld zijn om educatief en onschadelijk te zijn: een open China is niet “xenofoob” maar moet “ontgiften”.

Ongeacht de “problematische” door gebruikers gegenereerde inhoud op Scratch, zal China waarschijnlijk meer inheemse tech-spelers aanmoedigen om te groeien, zoals het heeft gedaan in een grote inspanning om halfgeleiders te lokaliseren en zelfs broncode-hosting .

Buiten schoolboeken had Scratch zijn weg gevonden naar dure naschoolse centra in heel China. Sommige bedrijven schrijven de open-sourcecodes van Scratch publiekelijk toe als hun basis, terwijl anderen lookalikes bouwen die beweren dat ze in eigen huis zijn gemaakt, vertelden verschillende Chinese oprichters in de branche aan TechCrunch.

“Scratch is als de maatstaf voor programmeersoftware voor kinderen. De meeste ouders leren over Scratch van buitenschoolse programma’s, die de neiging hebben om al het webverkeer voor zichzelf te houden in plaats van gebruikers naar Scratch te leiden ”, zegt Yi Zhang, oprichter van Tangiplay, een in Shenzhen gevestigde startup die kinderen leert programmeren met hardware.

Ondanks de populariteit van Scratch in China, zijn er concurrenten van alle groottes opgedoken. Dat omvat de vijf jaar oude Code Mao , een startup in Shenzhen die een vroege en belangrijke speler in de ruimte is – en goed wordt gefinancierd door risicokapitaalbedrijven. Met zijn eigen Kitten-taal die het omschrijft als ” robuuster dan Scratch “, heeft de startup een voetafdruk in 21 landen, meer dan 30 miljoen gebruikers en ongeveer 11.000 institutionele klanten. De gevestigde internetgebruikers NetEase en Tencent hebben ook hun eigen producten voor jonge codeurs bedacht.

“Als het iets blijvends is en als reguliere competities en scholen het niet meer gebruiken, zullen wij ook overwegen om ermee te stoppen”, zegt Zhou, wiens startup ook in Shenzhen is gevestigd, dat een gemeenschap van vroege coderingsbedrijven heeft gekoesterd dankzij lokale parvenu’s zoals Code Mao en Makeblock.