Blog van joek

Zomerschool Urbino

Een groep van 130 Italiaanse leerkrachten heeft een week van hun vakantie uitgetrokken om deel te nemen aan de zomercursus Coding in your Classroom, Now! . Overdag is programma van 9 tot 5, 's avonds wordt er activiteiten in de stad georganiseerd. Samen met Derek Breen uit Boston verzorg ik dagelijks een anderhalf uur durende masterclass. Vandaag ging dat over het tekenen van sprites in Scratch en dan speciaal de voordelen van vector-tekenen in vergelijking met bitmap-tekenen.

Waardering: 
0

BBC micro:Bit

De afgelopen week kregen 1 miljoen Engelse leerlingen uit de bovenbouw basisschool gratis een micro:bit ...

Ik was zo gelukkig er vorige maand eentje te krijgen bij CESIconf en kan vandaag berichten dat dit echt een mooi ding is. Simpel, krachtig en breed toepasbaar, dat zijn geweldige eigenschappen voor educatief materiaal.

Waardering: 
0

Bridge21, Dublin

Ik ben in Dublin om deel te nemen aan CESIcon. CESI staat voor Computers in Education Society of Ireland, en daar kom je anders dan in Nederland veel Scratch en veel vrouwen tegen. Als bonus heb ik een paar afspraken bij andere initiatieven en hierbij mijn eerste indrukken van wat ik vanochtend zag bij Bridge21.

Waardering: 
0

Megadojo

Op 17 februari gaan in Amsterdam 1024 kinderen met Scratch aan de slag. Coderdojo, de gratis codeclubs die nu al in 30 Nederlandse steden te bezoeken zijn, pakt groots uit met een Megadojo in de Ziggodome. André Kuipers zal de kinderen op het juiste spoor zetten, zonder verbeelding en code kom je niet ver in de ruimte. Als de kinderen eenmaal met Scratch overweg kunnen ben ik benieuwd wat er allemaal door de ruimte gaat vliegen, wat je daar dan tegenkomt en hoe de huizen op Uranus en de groenten op Mars eruit zien.

 

Waardering: 
0

Leswiki

Op leswiki kun je heel wat ideeen vinden voor lessen met Scratch. Voor deze decembermaand is er een leskaart in kerstsfeer. Maar dat kun je naruurljk eenvoudig remixen naar een ander thema. Mooi idee om bij de scripts op de leskaart een afbeelding van de sprite op te nemen. Dat gaat kinderen een leermoment (en wat frustratie) ontnemen.

Waardering: 
0

Conferentie Scratch2015AMS

Van 11 tot en met 15 augustus was Amsterdam de plek waar Scratchers uit de hele werld bij elkaar waren om elkaar te laten zien wat ze met Scratch en verwante programma's (Tickle, Pocketcode, Snap, Sniff, MakeyMakey, LeapMotion, Arduino, ...) doen. 

Waardering: 
0

Maken vs. Programmeren

Het vermogen om de hoeveelheden in deze wereld te begrijpen en te voorspellen zou niet voorbehouden moeten zijn aan hen met die wonderlijke aanleg voor het manipuleren van abstracte symbolen. (Brett Victor, Kill Math)

 

Ik maak nu al zo’n acht jaar deel uit van de Scratch gemeenschap (jazeker). gedurende die tijd is mij opgevallen dat het volgende patroon voor veel mensen lijkt te gelden:

 

Waardering: 
0

België

Inmiddels heeft ook de Belgische Academie voor Wetenschappen (althans de Vlaamse KVAB) een rapport met dringende boodschap gepubliceerd. In een opinie stuk Programmeren is het nieuwe zwemmen wordt het toegelicht.

Waardering: 
0

Programmeren is heel veel klooien

Ter ere van Codeweek 2014 ben ik najaar 2014 geïnterviewd voor het blad PC-active. Zie bijlage voor een indruk.

Waardering: 
0

Hulde aan het bruidspaar

Hoeveel programmeren verdraagt een feestje ter ere van 24 jaar getrouwd? Tenminste twaalf als je programmeert met Scratch!

Waardering: 
0

Pagina's

Abonneren op RSS - Blog van joek