Alle Verhalen

Als lid van Scratchweb kun je je eigen ervaringen en ideeën delen via een persoonlijk blog. Heb je een nieuwtje, wil je verslag doen van een project of je eigen Scratch projecten delen? Vertel het dan hier aan andere enthousiaste Scratchers in Nederland.

Aan de artikelen is een waarderingssysteem gekoppeld. Je kunt ieder artikel een cijfer geven om aan te geven hoe waardevol je het vindt. De artikelen met de hoogste score worden gebundeld op de pagina 'Meest Gewaardeerd'.

Meetup 2 februari 2018

Hallo Scratchers,
Het is even stil geweest vanaf het Meetup front. Inmiddels hebben wij (Cobie van de Ven en Chris Dorna) het stokje overgenomen van Joek van Montfort en op vrijdag 2 februari houden we de eerste Meetup van 2018. Deze eerste keer zijn we weer welkom in de studio van Joek aan de Haparandaweg 67-B5, 1013 BD Amsterdam. We hebben het volgende gepland:

Waardering: 
0

CoderDojo XL in Woerden

Op zaterdag 1 april 2017 is er weer een extra grote CoderDojo in Woerden tijdens het lokale festival Nachtcultuur. Zo'n vijftig kinderen kunnen van 17:00 tot 19:30 uur in de bibliotheek in Woerden aan de slag met Scratch. Deze CoderDojo staat in het teken van "Het Verhaal van Woerden". Onder het centrum van Woerden ligt een Romeins Castellum. Hoe zou je daar een spel mee kunnen maken in Scratch?

Waardering: 
0

Zomerschool Urbino

Een groep van 130 Italiaanse leerkrachten heeft een week van hun vakantie uitgetrokken om deel te nemen aan de zomercursus Coding in your Classroom, Now! . Overdag is programma van 9 tot 5, 's avonds wordt er activiteiten in de stad georganiseerd. Samen met Derek Breen uit Boston verzorg ik dagelijks een anderhalf uur durende masterclass. Vandaag ging dat over het tekenen van sprites in Scratch en dan speciaal de voordelen van vector-tekenen in vergelijking met bitmap-tekenen.

Waardering: 
0

BBC micro:Bit

De afgelopen week kregen 1 miljoen Engelse leerlingen uit de bovenbouw basisschool gratis een micro:bit ...

Ik was zo gelukkig er vorige maand eentje te krijgen bij CESIconf en kan vandaag berichten dat dit echt een mooi ding is. Simpel, krachtig en breed toepasbaar, dat zijn geweldige eigenschappen voor educatief materiaal.

Waardering: 
0

Bridge21, Dublin

Ik ben in Dublin om deel te nemen aan CESIcon. CESI staat voor Computers in Education Society of Ireland, en daar kom je anders dan in Nederland veel Scratch en veel vrouwen tegen. Als bonus heb ik een paar afspraken bij andere initiatieven en hierbij mijn eerste indrukken van wat ik vanochtend zag bij Bridge21.

Waardering: 
0

Megadojo

Op 17 februari gaan in Amsterdam 1024 kinderen met Scratch aan de slag. Coderdojo, de gratis codeclubs die nu al in 30 Nederlandse steden te bezoeken zijn, pakt groots uit met een Megadojo in de Ziggodome. André Kuipers zal de kinderen op het juiste spoor zetten, zonder verbeelding en code kom je niet ver in de ruimte. Als de kinderen eenmaal met Scratch overweg kunnen ben ik benieuwd wat er allemaal door de ruimte gaat vliegen, wat je daar dan tegenkomt en hoe de huizen op Uranus en de groenten op Mars eruit zien.

 

Waardering: 
0

Goed voornemen: verbeter je Scratch skills

Begin het nieuwe jaar goed en 'Skill Up!'De hele collectie van Packt Publishing is tot 8 januari beschikbaar voor 5,54 euro per stuk, waaronder mijn boek Scratch 2.0 Game Development Hotshot

 

Waardering: 
0

Scratch in 3 uur

Uitleg over hoe je een racespel maakt voor beginnende Scratchers vanaf 10 jaar

Waardering: 
0

Leswiki

Op leswiki kun je heel wat ideeen vinden voor lessen met Scratch. Voor deze decembermaand is er een leskaart in kerstsfeer. Maar dat kun je naruurljk eenvoudig remixen naar een ander thema. Mooi idee om bij de scripts op de leskaart een afbeelding van de sprite op te nemen. Dat gaat kinderen een leermoment (en wat frustratie) ontnemen.

Waardering: 
0

Conferentie Scratch2015AMS

Van 11 tot en met 15 augustus was Amsterdam de plek waar Scratchers uit de hele werld bij elkaar waren om elkaar te laten zien wat ze met Scratch en verwante programma's (Tickle, Pocketcode, Snap, Sniff, MakeyMakey, LeapMotion, Arduino, ...) doen. 

Waardering: 
0

Pagina's